Se indlæg
 Udskriv debat
San Miniato al Monte
Lorem ipsuM
Det er ingen hemmelighed, at jeg er steinerbarn, men hvad mange ikke ved om steinerskole er, at filosoffen bag, nemlig Rudolf Steiner, var lidt af et renæssancemenneske, der uddannede sig på en lang række områder, for at forbinde videnskab og ånd!
Og det er med det for øje, at steinerskolerne blev til. Det skulle være skoler, der dannede hele mennesker, ikke bare være en pølsefabrik, der skulle fremstille små tandhjul til at drive samfundet.
Derfor afsluttes de 12 års skolegang med en kulturrejse til renæssancen højborg, Italien i 3 uger, hvor der er så meget at se og lære om, at der nærmest undervises non-stop.
Det var en meget voldsom og begivenhedsfuld oplevelses, for lille 18 årige mig, hvilket måske også er grunden til at det først er nu, jeg har besluttet mig for at tage tilbage. Det har nemlig taget frygteligt lang tid for alle de indtryk at sætte sig i mig.
Til gengæld er det gået op for mig, hvor meget hele renæssancefilosofien fylder i mig, der skal sgu ånd og dannelse til! Og det er derfor jeg sådan glæder mig til at begynde på teologi lige om lidt.

Men nok om mig. For nu går der symbolisme og mystik i den, ja det er lige til en Dan Brown bog!
I Firenze findes der nemlig en kirke, så fyldt med symboler, at det er nok den kirke, der har gjort størst indtryk på mig. Så den har jeg tænkt mig at vise min rejsekammerat og har derfor læst lidt op på emnet.

www.travelingintuscany.com/images/city/firenze/miniatoalmonte1700.jpg

Kirken hedder San Miniato al Monte og er dedikeret til Firenzes skytshelgen Sankt Minias, byens første martyr.
Minias var en Armensk prins, der tjente i den romerske hær, under Kejser Decius (249-251), men blev dømt som kristen efter at være blevet eremitmunk.
Decius havde slået lejr udenfor Firenze og forlangte at Minias skulle kastes for en panter på det lokale amfiteater. Men panteren ville naturligvis ikke spise den fromme mand, så Minias blev i stedet halshugget, hvorefter han i følge legenden samlede sit eget hoved op og drog tilbage til sin eremitage, på den anden side af Arnofloden.
Her påbegyndtes byggeriet af den nuværende kirke i år 1013. På denne tid var romansk stil, der kendetegnes af de runde buer, allerhøjeste mode og kirken betragtes idag, som et af de fineste eksempler på en romansk kirke.
Det er altså slet ikke en renæssancekirke, når det kommer til stykket, men måske en tidlig inspiration for renæssancemennesket??
En del af interiøret, et fritstående kapel, blev opført i midten af 1400-tallet, men ellers er kirken middelalderlig også det mystiske mosaikgulv, fra 1207, hvor de 12 stjernetegn er afbilledet!

www.ancientpages.com/wp-content/uploads/2018/01/saminiatoalmonte4.jpg

Denne mosaik, har sammen med kirkens retning, ledt til, at Simone Bartolini, en italiensk kartograf og astronom for nyligt opdagede kirkens glemte hemmeligheder.
Romanske kirker er normalt bygget således at apsis vender mod øst, således at alteret og præsten oplyses ved morgengudstjenesterne, men denne kirke vender lidt anderledes.
Dette vækkede Bartolinis mistanke.
Derfor begyndte han at undersøge bygningen og fandt at alteret i Krypten oplyses af en solstråle den 25. oktober (efter den gamle julianske kalender), hvilket er dagen for Sankt Minias henrettelse. Det betyder altså, at der fra begyndelsen er bygget efter nogle astronomiske forhold.

Men stjernetegnene i gulvet måtte jo også undersøges.
Når man betragter dem, ser man straks at især et af stjernetegnene skiller sig ud, nemlig krebsen med sin solrunde cirkel.
Dette tegn oplyses ved sommersolhverv, dvs. d. 21. juni - altså samme dag, hvor solen i følge astrologien går ind i krebsens tegn.

paradiseofexiles.com/wp-content/uploads/2018/06/IMG_1392-895x1024.jpg

De 12 stjernetegn repræsenterer naturligvis de 12 apostle, og de er alle afbilledet som temmeligt menneskeligende figurer, der nærmest går på række. Det gælder også fiskene, der normalt illustreres så de ligger med hovederne omvendt, som yin og yang, men her vender de med hovederne i samme retning.
Det tyder altså på, at der måske også er noget særligt ved dette tegn, og da fisken symboliserer Jesus, er det jo ikke så mærkeligt.
Det oldgræske ord for fisk er nemlig "Ichthus"
i.pinimg.com/originals/23/48/77/234877cc9537f3156b07a7b8721b05a1.jpg
Som af kristne i eksil brugtes som akronym for "Jesus Kristus, Guds Søn, Frelseren".

Fiskene går desuden igen på indgangen til koret, som en sort silhuet (imodsætning til de andre hvide). Denne figur lyses også op af solstråler, på bestemte tidspunkter af året.

c8.alamy.com/comp/MC85K8/the-choir-stall-wall-in-san-miniato-al-monte-florence-italy-was-designed-in-1207-to-express-annually-a-light-mystery-for-a-few-seconds-a-beam-of-light-falls-on-the-edge-of-the-wall-lighting-up-a-fish-this-fish-is-linked-with-the-mystery-of-the-nave-zodiac-in-the-church-with-the-christian-mystery-of-pisces-MC85K8.jpg

I kirkens apsis blev en stor, smuk mosaik af Jesus og Maria opført i 1297 og her oplyses figurene også flere gange årligt, af to forskellige vinduer.
Blandt andet oplyses Jesu' fod d. 11. og 25. april, d. 19. august og d. 2. september. Jeg kender desværre ikke kirkeåret godt nok til at regne de datoers betydning ud, men til gengæld ved jeg at foden kan sammenkobles med fisken, idet de er på nogen lunde samme niveau (I kender det fra tampen brænder - man spørger "Er det fugl eller fisk?"), altså har vi endnu et Ichthus symbol, som jo bliver et dobbelt Ichthus symbol, da det er Jesu' fod!

I kirken står der desuden en enorm prædekestol, som består af en ørn, der sidder på en mand, der står på en løve - altså 3 af de 4 evangelister.

c8.alamy.com/comp/BY4YF7/san-miniato-al-monte-pulpit-ca-1200-florence-tuscany-italy-world-heritage-BY4YF7.jpg

Ørnen (Johannes) blev anset som et himmelsk dyr, tæt på Gud, der kunne se ind i selveste solen, ligesom Johannes var tæt på Jesus.

Den bevingede mand (Marthæus) er et billede på incarnationen af Gud, Jesus, menneskesønnen.

Løven (Markus) mente man at sove med åbne øjne, hvilket er et symbol på Jesus genopstandelse i den mørke klippehule, og står naturligvis også for hans kongeværdighed og det mod de kristne må udvise.

Men så mangler vi Lucas - Oksen. Oken symboliserer tjeneste, opofrelse og styrke.
Ifølge min gamle steinerlærer Ole (som også knyttede foden og fisken sammen) er der en eller anden symbolsk forbindelse mellem Oksen og Struben, hvorfor oksen altså manifesterer sig, når præsten står på talerstolen og prædiker til sin menighed, præsten der jo også er (eller bør være) en tjener for meningheden.
 
Spirulina
Ja, det er ikke renæssance, men det er mystifystisk :)
 
Lorem ipsuM
Kirken her er fra middelalderen, men der er meget fokus på renæssancen på steinerskolernes gymnasielle overbygning.
 
Spring til debat:
Seneste forumsvar
Debat Nyeste
Muks' Now Playing Machine!
Musik
z
12:45:18
citat fra den sang du høre...
Musik
Ba_a
03:38:17
besørge i det fri
Fri Snak
z
14:39:13
Den store Corona-tråd
Nyheder, politik og uddannelse
burq
04:46:29
Valg i 2020 - USA
Nyheder, politik og uddannelse
Lorem ipsuM
13:11:46
Hvilken fiktiv verden vil d...
Fri Snak
XXX
01:14:29
Jackbox på fredag
Computer og Internet
foamy
11:14:43
Skuespiller(inde) of the month
Film og TV
boat
21:17:14
Din musiker/band of the month
Musik
t
22:28:00
Øl i aften?
Fri Snak
Charioteer
18:54:32
Den fedeste musik video
Musik
t
00:35:56
Kan vi opfinde os ud af vor...
Filosofi, religion og videnskab
Ham-I-Ve...
19:38:59
Hvilken Youtube video kan A...
Computer og Internet
z
14:48:50
Et open source skattesystem
Nyheder, politik og uddannelse
necrophcodr
00:13:23
Hjælp til skilsmisseskøde?
Fri Snak
Styrmand K...
23:10:31