Log ind

Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.

Seneste forumsvar

Debat Nyeste
Julefrokost
Fri Snak
Unknown
23:54:56
Muks' Now Playing Machine!
Musik
RallzHa rSwag
15:06:26
citat fra den sang du hører lige NU
Musik
z
23:28:30
Tisse stående eller siddende
Fri Snak
z
09:48:03
Rejse eller højskole?
Fri Snak
Chariot eer
13:08:18
Brilleabebanden
Fri Snak
Mickel
19:30:04
Creepy Nabo
Fri Snak
Spiruli na
21:03:33
Post en meme
Computer og Internet
Latios
21:58:45
Anbefal en Tv-serie
Film og TV
C
02:08:26
Bedste albums fra 2018?
Musik
Kak
23:03:36
Er det fjollet?
Nyheder, politik og uddannelse
z
17:40:22
Feminist stereotyperne
Fri Snak
Mickel
00:09:08
Kan muks spotte den næste trend?
Krop og sex
z
10:55:40
Linuxtråden
Computer og Internet
z
07:34:05
Mangler noget nyt musik
Musik
boat
20:57:00
Chat emne Nyeste
Talkrig
Chat
Luldemo rt
22:09:08
Tænk En Tanke..
Chat
Sneppen
22:53:59
Ja/nej spørgsmål.
Chat
skrubtu s
15:37:52
IKKE ja/nej.
Chat
skrubtu s
15:24:14
Ja-legen
Chat
boat
15:32:05

Se indlæg

Muks » Generel » Fællesbloggen
 Udskriv debat
Om surdej og tandlæger
fennesz
Jeg blev lidt småfilosofisk her til morgen, da jeg stod med hjemmebagt surdejsbrød og smør og mælk vi selv har kærnet og syrnet. Min morgenmad var på en eller anden måde en god analogi til hvordan jeg i stigende grad lever mit liv. Umiddelbart ser det jo svært og tidskrævende ud at lave den type af mad selv fra bunden, uden brug af købe-gær eller diverse moderne hjælpemidler. Og det er det da også, for i alt har det taget mere end en uge at lave og lære. Surdejen skulle udvikles og kultureres over mindst 5 dage, bakteriekulturen til at syrne mælken tog også flere dage om at blive tilpasset det miljø den befinder sig i. Der ligger meget trial and error. Først blev smøret syrnet, hvilket tog 24 timer, og derefter skulle det kærnes og så brugte jeg kærnemælken i brødet. Brødet i sig selv, var også 24 timer undervejs, og har hævet af to omgange både i køleskab og på køkkenbordet, og smøret var presset og saltet.

Lad mig lige skifte emne et kort øjeblik, og tale om tandlægen. Det er et mærkeligt forhold vi har til tandlægen, hvis man tænker rationelt over det. Tandlægen borer, skraber, og gør ondt - han koster umådelige mængder af penge, og folk er helt vildt bange for ham. Men alligevel tager vi afsted til tandlægen, for han er jo the good guy. Takket være ham kan tænderne vare meget længe, og børste vi tænder hver dag har vi også sunde tænder når vi er 70.

Og så istedet for at komme til min pointe, vil jeg fortsætte med at tale i vage termer: Hvor lang tid tager det at lave et bonsai træ? Det er ihvertfald en lang proces. Hvad kræver det at mestre det? Og hvor meget arbejde udfører man egentlig? Hvor meget arbejde udfører træet? Hvad kan få en person til at lave et bonsai træ?

Jeg har aldrig selv holdt planter, men der er nu noget fascinerende ved at se det ske. Man putter den i jord, og så behøver man bare at vande det lidt engang imellem. Se om den får nok lys, og lige dreje den. Stikke en pind i jorden og binde stænglen, hvis den ikke helt kan bære sin egen vægt. Man kan ikke se planten vokse, men faktisk så følger bladende solen - det går bare uendeligt langsomt og kan kun ses i en timelapse. Når planten er for stor, skal den flyttes over i en ny potte. Det kræver lidt arbejde, men hvor meget?

Det kan være jeg skriver mere lidt senere. Undskyld jeg vrøvler. :)

Nyeste øverst

Metta
Jeg vil bare lige pointere at vi har kærnet smør på syrnet fløde, ikke skabt et gastronomisk mirakel og lavet mælke smør.
fennesz
#2

Det er muligt, du skal bare tage de øverste lag af uhomogeniseret mælk. Så har du fløde! Du behøver egentlig bare at lade det stå, men det er nemmere når det er syrnet. Jeg gjorde det (Næsten) med uhomogeniseret sødmælk, hvor der samlede sig creme fraiche på toppen.
Spring til debat:
Siden dannet på: 0.08 sekunder